Tuhannet ihmiset kokoontuivat Helsinkiin torjumaan vihapuhetta

Black Lives Matter Helsinki

Poliisi varovaisten arvioiden mukaan peräti 3 000 ihmistä kokoontui Senaatin Torille vastustamaan vihapuhetta. Rauhallisena pysynyt tapahtumat keräsi laajaa huomiota kotimaisessa mediassa sekä eri sosiaalisen median kanavissa.

Tuhaneet ihmiset päättyivät lähteä torille noin viikkon sitten kohua herättäneen George Floyd -tapauksen johdosta. Kyseisen tapahtuman juuret juontuvat siihe, että Yhdysvalloissa erityisesti mustat ovat omien sanojensa mukaan kokeneet sortoa jo pitkän aikaan. Yhtenä suurimmista ongelmista on Black Live Matter -liikkeen mukaan rakenteellinen rasismi sekä poliisin kohdistama väkivalta etenkin niihin ihmisiin, joilla on tumma iho.

Useilla tapahtumaan osallistuneilla ihmisillä oli mukanaan kylttejä, joissa luki Black Lives Matter -liikettä kannattavia tekstejä. Suurin osa teksteistä oli kirjoitettu englanniksi. Tämä johtuu siitä, että paikalle kokoontuneet ihmiset halusivat näyttää kansainvälisellä medialla sen, että myös suomalaiset osaavat halutessaan torjua vihapuhetta.

Koska suomessa on juuri nyt kielto yli 500 ihmisen tapahtumista, oli myös poliisi saapunut paikalle valvomaan tilannetta. Alkuperäisin ilmoituksen mukaan paikalle piti saapua alle 500 ihmistä, mutta pian kuitenkin huomattiin se, että paikalla oli tuhansia ihmisiä enemmän kuin oli sallittu.
Poliisi antoi tapahtuman kuitenkin jatkua sen asian nojalla, että ihmiset noudattaisivat suositeltua 2-metrin turvaväliä. Kun tämäkään ei paikalla olijoilta onnistunut, joutui poliisi keskeyttämään tapahtuman noin tunnin jälkeen. Kyseisen tunnin aikana paikalla kuultiin useita eri puheita sekä kattava määrä mielipiteitä tapahtumasta sekä sen vaikutuksista. Poliisi kertoi itse asiasta tarkemmin Twitterissä.

Järjestäjät kommentoivat tapahtumaa

Vaikka alkuperäiset tapahtumat ovat sattuneet rapakon takana, on myös kotimaassa herätty arkiseen rasismiin.

Zahra Kimmy, yksi mielenosoituksen järjestäjistä kommentoi asiaa seuraavasti:

Haluan kiittää kaikkia niitä nuoria ja vanhoja ihmisiä jotka saapuivat tänään paikalle. Olet erittäin liikuttunut siitä, että ihmisoikeudet ja rasismi koskettavat näinkin laajaa joukkue. Kun näin tämän joukon ihmisiä, olin erittäin ylpeä teistä kaikista.

Zahra Kimmy

Suldaan Ahmed, yksi järjestäjistä lisäsi tähän kommenttiin:

Tämä on erittäin uskomatonta. Muistan itse sen, kun vuonna 2016 Suomessa järjestettiin ensimmäinen Black Lives Matter -tapahtuma. Tuolloin paikalla oli vain kourallinen ihmisiä, ehkä noin 20 kappaletta. On siis erittäin ihanaa nähdä, että ihmiset jaksavat vaivautua paikalle torjumaan vihapuhetta näinä vaikeina aikoina.

Suldaan Ahmed

Ahmed ja Kimmy molemmat uskovat siihen, että rasismia on mahdollista torjua osallistumalla vastaaviin tilaisuuksiin nyt ja tulevaisuudessa. Jos näet itse omalla lähistölläsi järjestettävän tapahtuman, siihen osallistuminen varmasti kannattaa.

Osallistumalla itse tapahtumiin pääset varmasti näkemään ja kokemaan sellaista kulttuurista rikkautta, jota normaali arki ei kaikille tarjoa. Voit esimerkiksi tavata tilaisuuksissa uusia ystäviä tai kuunnella muuten vain paikalla järjestettäviä puheita. Jos pysyt kotona olet itse yksi syy rasismiin. Muista siis näyttää äänesi kaikille ja aloittaa rakenteellisen rasismin tuhoaminen omilla teoillasi jo tänään. Se kannattaa.